İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: Latte Art Nedir, Nasıl Yapılır?

Latte Art Barista

Latte Art Nedir, Nasıl Yapılır?

Bir baristanın popülaritesini yaptığı kahvelerin lezzeti kadar latte art gibi sanatsal sunumlardaki başarısı da belirler. Latte artı bu kadar önemli kılan şey de tam olarak budur. İlgi çekici görüntüsü hem kahve dükkanlarında hem de sosyal medyada en çok rağbet gören kahve çeşidi olmasını sağlamıştır. Bu yüzden başarı merdivenlerini tırmanmak isteyen bir barista için olmazsa olmaz becerilerden biridir. 

latte art 

Bu yazıda latte art yapımı için öğrenmeniz gereken teorik bilgileri ve pratikte hangi aşamaları uygulamanız gerektiğini enikonu anlattık. Aklınıza takılan başka bir şey olursa yorum kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın. 

 

Bu arada, aşağıdaki butonu kullanarak koyu kavrulmuş profili ve düşük asiditesi sayesinde latte art ve tüm esresso bazlı içeceklerde işinizi kolaylaştıracak Taft Kahve siparişi verebilirsiniz. 

Latte Art Nedir?

latte_art_nedir?Latte art, süt kremasından yararlanılarak espresso yüzeyinde estetik şekiller oluşturma sanatıdır. Latte art yapabilmek için espresso ve kremalaşmış süt gerekir. Espresso ve krema arasındaki yoğunluk farkı, kremanın üstte kalmasını ve çizim yapabilmeyi sağlar.

 

Latte Art Nasıl Yapılır?

Başarılı bir latte art yapımı için lattenin iki ana malzemesi olan espresso ve sütün doğru hazırlanması gerekiyor. Bunu sağlamak için dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar var. Peki espresso ve sütü doğru kıvamda yapabilmek için bilmemiz gerekenler nelerdir?

latte_art_nasıl_yapılır

Espressonun doğru hazırlanması: Süt kremasının yüzeyde tutunabilmesi için espressonun yoğun olması gerekiyor. Yapım aşamasında kahve tanecikleri doğru sıkıştırılamamışsa espresso daha akışkan ve seyrek olacaktır. Bunun sonucunda eklenen süt doğrudan kahveye karışır ve art yapalimemiz mümkün olmaz. Bu yüzden espressonun doğru yapılması çok önemlidir. Espressonun kıvamını test etmek için üzerine çok az toz şeker ekleyebilirsiniz, eğer tanecikler hemen dibe çöküyorsa espresso yanlış yapılmış demektir. Tanecikler yüzeyde kısa süre tutunduktan sonra yavaşça çöküyorsa doğru yoldasınız.

 

 

 

 

 

 

espresso_yapımı

Sütün doğru hazırlanması: Latte art yapımı için hazırlanan sütün capuccinodaki gibi köpük kaplı olması art yapımını engelliyor. Dolayısıyla mikro taneciklerden oluşan, baloncuk içermeyen ve çok katı olmayan bir süt elde etmeliyiz. Sütün köpüklü ve katı olması, hem rahat çizim yapabilmeyi engeller, hem de yapılan şeklin bir süre sonra karışarak ortadan kaybolmasına sebep olur. Normal şartlarda da art yapılmasa bile latte kremasının baloncuksuz olması gerekir. 

 

Espresso ve sütü doğru şekilde hazırladıktan sonra latte art yapımına başlayabilirsiniz. 

 -Pitcheri elinize alın. Eğer sütün üstünde baloncuk varsa bir iki kere tezgaha vurarak patlatabilirsiniz. 

 -Diğer elinize espresso dolu fincanı alın. Kremanın üstte kalması için espressoyu hafif bir eğimle tutmanız gerekiyor. 

 -İlk önce sütü, fincanın yarısını dolduracak şekilde espressonun 10 santim kadar üstünden dökün. Daha sonra pitcheri espressoya yaklaştırarak fincanın tam ortasına yavaşça sütü boşaltın. Bu sırada ortada yuvarlak bir tabaka oluşacak, bu tabaka yeterli büyüklüğe geldiğinde pitcheri yavaşça ileri doğru sürerek kalp şekli oluşturabilirsiniz.

latte_art

Farklı şekiller yapmak için sütün yavaşça hareket ettirilmesi, oluşan çizgilerin daha net olmasını sağlar. Ayrıca daha iyi şekil verebilmek için baş ve işaret parmağınızla pitcherin iki yanından tutabilirsiniz. 

 

Süt Nasıl Köpürtülür?

Yapmak istediğimiz espresso bazlı içeceğe göre sütün köpürtülme şekli değişir. Latte için ihtiyaç duyulan krema kıvamını yakalamak için aşağıdaki aşamaları takip edebilirsiniz. 

 -İlk olarak sütü pitcherin içine boşaltın. Yapım aşamasında sütün içi buharla dolacağı için hacmi artacaktır, bu yüzden pitcherin üstünde pay bırakarak taşmasını engelleyebilirsiniz. 

 -Buhar çubuğu ilk kez çalıştırıldığında kazandan gelen suyu dışarı atar. Bu suyun süte karışmasını önlemek için çubuğun etrafını bezle sararak bir iki saniye çalıştırın. 

sut_kopurtme

 -Buhar çubuğunu pitcherin içine yerleştirin. Bu aşamada amacımız sütün içinde bir girdap oluşturabilmek. Bunun için pitcher ve çubuğun paralel hizada olmaması gerekiyor. Pitcher veya buhar çubuğunu hafif eğerek girdap oluşmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca çubuğu tamamen sütün içine daldırmanız da bu etkinin oluşmasını engeller, tam tersi şekilde çok üstte olması da baloncukların oluşmasına sebep olur. Bu yüzden çubuğun ağız kısmı sütün içine girecek şekilde ayarlayabilirsiniz. 

 -Köpürtme işlemini doğru ısıda bitirmek de sütün kıvamını etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Doğru sıcaklığı yakalamak için bir elinizi pitcherin kenarına yerleştirin. Pitcher, elinizi değdiremeyeceğiniz sıcaklığa geldiğinde köpürtme işlemini bitirin. Bu sıcaklık yaklaşık 60 derecedir ve bu aşamadan sonra işlemi sürdürmeniz sütün aşırı sıcaktan kıvamını yitirmesine sebep olur. 

 

Latte Art İle Hangi Şekiller Yapılabilir

Kalp şekli en çok karşılaşılan latte art figürüdür. Kuğu, yaprak gibi doğal figürler de sıkça latte artistler tarafından tercih edilir. Bunların dışında yeteneğiniz ve hayal gücünüz ölçüsünde istediğiniz figürü latteye yansıtabilirsiniz. 

latte_art_çeşitleri





 

1 yorum

Ben daha yeni baristalık yapmaya başladım ve sütün ayarını bir türlü tutturamıyorum kullandığım süt yarım yağlı acaba ondan olabilir mi ve süt köpüğü biraz fazla oluyor krema gibi değil daha yoğun

Serkan

Yorum yazın

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce incelenir.

DAHA FAZLA

avucunda kahve tutan dövmeli adam

Daha Sert Kahve Demlemek İçin 5 Tüyo

Taft Coffee olarak yüksek kafeinli ve güçlü kahveler konusunda oldukça iddialıyız ve Türkiye’de kahve severlere en güçlü kahve çekirdeklerinden yüksek kafeinli kahveler sunuyoruz.

Daha fazlasını oku
Kahverengi masa üstünde bir shot espresso ve macbook

Espresso Nedir, Nasıl Yapılır? Yeni Başlayanlar İçin Detaylı Espresso Rehberi!

Espressoyla ilgili aklınıza takılan tüm soruların cevabı bu yazıda mevcut!

Daha fazlasını oku
Anasayfa Kahveler Fırsatlar Kategoriler Hesabım