İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: Daha Sert Kahve Demlemek İçin 5 Tüyo

avucunda kahve tutan dövmeli adam

Daha Sert Kahve Demlemek İçin 5 Tüyo

Sert kahve demlemek, kolay görünmesine karşın detaylı ve uzun bir konudur. Eğer internette dolaşan özensiz ve karmaşık bilgilerle sert kahve demlemeyi düşünüyorsanız, hayatınızda hiç sert bir kahve içmemişsiniz demektir. Bu yazıda sizler için sert kahve demlemenin püf noktalarını tek tek, en ince ayrıntısına kadar açıkladık. Umarız amacınıza ulaşmanıza yardımcı oluruz.

Maddelerde yer alan tavsiyelere uyarken efor ve zaman kaybetmek istemiyorsanız  dünyanın en yüksek kafein oranına sahip kahvesi TAFT siparişinizi verebilirsiniz.

Taft Coffee Sert Kahve

İşte sert bir kahve için yapmanız gereken her şey!

 

1- Sert Kahve Çekirdekleri Kullanın

Coffee to Wake the Dead

Sert bir kahve demlemenin ilk şartı elbette buna uygun kahve çekirdeklerini kullanmaktan geçiyor. Kullandığınız çekirdeğin yetiştiği bölgenin iklim şartları, toprak yapısı gibi etmenler kahvenin aromasını doğrudan etkiliyor. Bu yüzden kahve satın alırken amacınıza uygun özellikteki ürünleri tercih etmelisiniz.

Yapısal olarak hafif aromalı bir kahve kullanırsanız, demleme süreniz ve kullandığınız diğer metotlar fark etmeksizin hedefinize tam anlamıyla ulaşamazsınız.

    2- Daha Fazla Kahve Koyun

    Kahve içen aşçı

    Basit bir yöntem gibi görünüyor, ancak ideal bir porsiyondaki kahve/su oranını baz aldığımızda, kahve oranı su oranına ne kadar yaklaşırsa kahve de o kadar sert olacaktır. Sert bir kahve için en uygun kahve-su oranı 1/14 - 1/16’dır. Ancak şunu da söylemekte fayda görüyoruz ki herkesin damak tadı farklılık gösterir ve bu yüzden en doğru oranı deneme-yanılma yoluyla bulmanız daha sağlıklı olacaktır. Ancak sert bir kahve için kahve ve su miktarları arasındaki fark azaldıkça kahvenin sertliği artacaktır.

    Aman dikkat! Daha sert olsun derken kahve miktarını abartıp zift içmeyin.

     

    3- Taze Kahve Kullanın

    taze filtre kahve

    Kahveniz ne kadar tazeyse, aromasındaki sertlik de aynı ölçüde ortaya çıkıyor. Bayat kahvelerdeki ekşimsi, rahatsız eden tat sertliğin önündeki en büyük engellerden bir tanesidir. Bu yüzden kullandığınız kahvenin taze olduğundan emin olun. Ayrıca kahvenin tazeliğini korumanız için dikkat etmeniz gereken önemli noktalar var.

    İşte bunlardan bazıları;

     

    • Kahveyi kendiniz öğütün: Kahveyi çekirdek halinde saklayıp demlemeden önce öğütmeniz, aromasını ön plana çıkartacak ve sertliğinin artmasına yarayacaktır. Birçok profesyonel kahvesever, kahvenin öğütüldükten sonra 4 saat içinde bayatladığını savunuyor. Raf ömrü elbette daha fazla ancak üst düzey aromayı ve sertliği yakalamak için fazla bekletmeyin.
    • Kahveyi buzdolabında saklamayın: Kahvede kokunun önemini de hepimiz biliyoruz. Hiçbirimiz istemeyiz kokusundan arınmış, demlendiğinde buram buram çevresini etkisi altına alamayan bir kahve içmek. Bu durum aromasının da yarı yarıya düşmesi manasına geliyor. Aromasını kaybetmiş bir kahveden de istediğimiz sertliği elde etmemiz beklenemez.

    avuç içinde kahve çekirdekleri

    Cold brew kahvelerde durum biraz daha farklı. Eğer soğuk demlemeye uygun ekipmanlarınız varsa veya soğuk kahve satın alabileceğiniz bir yer varsa, şişelenip içmeye hazır hale getirilen kahveyi buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Hatta cold brew için bu durum sertliği artırıcı bir unsur olabilir. Aşırı soğuğa maruz bırakmak, yukarıda da bahsettiğimiz gibi kahve çekirdeklerinin tazeliğini kaybetmesine sebep oluyor. Fakat demlenmiş bir soğuk kahvenin soğuması tuzlu ve acımtırak/sert tatların ortaya çıkmasına sebep oluyor. Eğer cold brewlerin damak tadınıza uygun olduğunu düşünüyorsanız bu şekilde istediğiniz gibi tüketebilirsiniz.

     

    4- Doğru Demleme Ekipmanını Seçin

    French Press

    French press, diğer kahve demleme ekipmanlarının aksine demlenme süresinin ayarlanabiliyor olması sayesinde kahvenin yumuşaklığı ve sertliği konusunda karar verebilmenizi sağlıyor. Örneğin, yumuşak kahve seviyorsanız ideal demleme süreniz french presste 4 dk’dır. Ancak sert kahve içmeyi sevenler için bu süre 6 dk’ya kadar çıkıyor. Ayrıca french press, mikro kahve parçacıklarının da filtresinden geçmesine izin verdiği için daha yoğun bir kahve elde etmenizi sağlıyor.

    V60 gibi kağıt filtreli ekipmanlar kullanıldığında ise yüksek filtreleme özelliği sayesinde daha berrak bir kahve elde edersiniz. Tüm ekipmanları deneyip kendinize ve istediğiniz sertlik derecesine en uygun metodu seçebilirsiniz. Bizim tavsiyemiz, sert bir kahve için french press kullanmanız.

    5- Ön Demlemeyi Rutininize Ekleyin

    v60_öndemleme

    Ön demleme, kahvenin aromasının üst düzeyde ortaya çıkmasını sağlayan en önemli faktörlerden biridir. Kahvenin yanmasını ve acılaşmasını önler. Aynı ölçüde sertliğinin artmasını da sağlar. Bu yüzden sert bir kahve için ön demlemeyi ihmal etmeyin.

    Yorum yazın

    Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

    Tüm yorumlar yayınlanmadan önce incelenir.

    DAHA FAZLA

    siyah tezgahın üzerinde siyah moka pot ve kahve fincanı

    Moka Pot Nedir, Nasıl Kullanılır? Moka Pot İle Kolay Kahve Yapımı!

    Moka potu tanıtabilmek için en basit tarifi şöyle yapabiliriz: Türkiye için cezve neyse İtalyanlar için de moka pot tam olarak o. Moka pot ile ilgili bilmeniz gereken her şey detaylarıyla bu yazıda!

    Daha fazlasını oku
    Latte Art Barista

    Latte Art Nedir, Nasıl Yapılır?

    Latte sanatının geçmişi yüzyıllar öncesine dayanıyor. Temel kurallara hakim olduktan sonra, tüm latte sanatsal tasarımları temel olarak aşındırma veya boşaltma ile yapılabilir.

    Daha fazlasını oku
    Anasayfa Kahveler Fırsatlar Kategoriler Hesabım