İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: French Press Nedir, Nasıl Kullanılır? French Press İle En Kolay Kahve Yapımı!

French Press Nedir, Nasıl Kullanılır? French Press İle En Kolay Kahve Yapımı!

French Press Nedir, Nasıl Kullanılır? French Press İle En Kolay Kahve Yapımı!

French press, her geçen gün büyüyen filtre kahve dünyasında insanların en çok tercih ettiği ekipmandır. Kahve demlemeye yeni başlayacak biri için ilk aşamada en iyi tercih olan french pressle ilgili her şeyi enine boyuna sizin için araştırdık. 

French pressin ne işe yaradığını ve nasıl kullanıldığını öğrenmek için yazının devamını inceleyebilirsiniz.

French Press

French Press Nedir?

French press, cam bir hazne ve süzgeç özelliği bulunan bir kapaktan oluşan çay ve kahve demleme ekipmanıdır. Sıcak su ile birlikte eklenen öğütülmüş kahve veya çay, demleme işlemi sonrası süzgeçle posasından ayrılarak fincana aktarılır. En kolay ve yaygın demleme ekipmanıdır. Çeşitli boy seçenekleri bulunur.

French_Press_Nas%u0131l_Yap%u0131l%u0131r

French Press Ne Demek? 

French press kelime anlamı olarak Fransız Baskısı anlamına gelmektedir. Bazı kültürlerde bu ekipmana Kahve Baskısı anlamına gelen Coffee Press de denmektedir. 

French presste demlenen bitki çayı yer almaktadır.

French Press Ne İşe Yarar?

French pressin en temel görevi, demlenen çay veya kahvenin posasını ayırmaktır. Ekstraksiyon işleminden sonra demlenen çay veya kahvenin posası french pressin kapak filtresi ile en altta sıkıştırılır. Bu sayede ek bir filtreleme veya süzme işlemine gerek duyulmaz.

French_Press_Ekipmanlar%u0131

♦️  Bu da ilgini çekebilir --> Filtre Kahve Nedir? 

French Press Nasıl Kullanılır?

French press ile kahve şu şekilde yapılır;

  • Bir kişi için 2 tepeleme tatlı kaşığı kahve (kalın öğütülmüş) ve 300 ml. sıcak suyu french press koyun ve kapağını üstüne takın. Ortalama 5 dk. bekledikten sonra pressleyin ve demlenen kahveyi fincanınıza boşaltın. Kahveniz hazır, afiyet olsun.

French presste yapılan kahveyi lezzetlendirecek birkaç püf nokta var, dilerseniz aşağıda bunlara bir göz atalım. 

French Press İle Kahve Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler!

  • French pressi ısıtın: Kahvenin hızlıca soğumasını engellemek için ekipmanınızı kullanmadan önce sıcak su ile çalkalayın.
  • Suyu doğru sıcaklığa getirin: Kaynar su kahve ile temas ettiğinde kahveyi yakar ve aromasını kaybetmesine yol açar. Su kaynadıktan sonra 1 dakika bekleyerek 90 dereceye ulaştığında kullanın.
  • Kronometre tutun: French pressle kahve yaparken demleme süresininin 4-5 dakika aralığında olması gerekiyor. Kronometre tutarak süreyi takip edebilirsiniz.

    French presste yapılan filtre kahveyi fincana boşaltırken telefonla oynayan gömlekli bir işçi görünüyor.

    ♦️  Bu da ilgini çekebilir --> Filtre Kahve Nasıl Yapılır?

    French Press Nasıl Temizlenir?

    French pressi kullandıktan sonra doğrudan su ve sabunla yıkayabilirsiniz, diğer ekipmanlarda olduğu gibi sabunla temasında herhangi bir doku kaybı olmayacaktır.

    French press temizliğiyle ilgili en önemli nokta demlenen kahvenin posasını doğrudan çöpe dökmektir. Lavaboya döktüğünüzde bir süre sonra giderinizi tıkayabilir. Bunu önlemek için posasını çöpe atmalısınız.

    French press içerisinde demlenen filtre kahvenin posası yer almaktadır.

    French Press Nasıl İcat Edildi?

    French pressin ilk patenti İtalyanlara aittir, bu nedenle ismine ters şekilde İtalyanların icat ettiği kabul edilir.

    Bir iddiaya göre Fransız bir kadın, bir gün evde kahve yaparken ocağın üstünde ısınan suya kahve koymayı unutuyor. Su kaynamaya başladıktan sonra kahveyi ekliyor ve kahve tanecikleri suyun üzerinde yüzmeye başlıyor.

    Normalde suyun dibinde olması gereken bu kahve taneciklerinin kahveyi içerken ağzına gelmesini istemeyen kadın, yoldan geçen İtalyan bir tüccardan metal bir filtre alıyor. Bu filtreyi, kahve demlemek için kullandığı kaba bastırarak tanecikleri en alta hapsediyor ve kahveyi süzerek fincana boşaltıyor.

    French Press Patenti, French Press Nasıl İcat Edildi?

    Hazırladığı bu kahveyi içeceği sırada kötü bir tadı olacağını düşünen kadın beklediğinden çok daha iyi bir sonuçla karşılaşıyor ve günümüzde de severek kullandığımız, dünyanın en çok tercih edilen demleme ekipmanının varoluşuna ön ayak oluyor.

    French pressin yazılı olarak karşımıza çıktığı ilk kaynaklar, James Hoffmann’ın “World Atlas Of Coffee (Dünya Kahve Atlası)” adlı kitabıdır. Bu kaynağa göre french pressin tarihi 1852 yılına dayanıyor ve ilk tasarımları bu dönemde oluşturuluyor.

    Bununla birlikte, french pressin bilinen ilk patentini 1928 yılında Attilio Calimani ve Giulio Moneta almıştır. Daha sonra 1958 yılında farklı bir tasarımla Faliero Bondanini de kendi ürününü tescilletmiştir ve Fransız bir şirket tarafından dünyaya pazarlanmıştır.

    1 yorum

    Henüz yeni aldım kullanmadım bakalım yapınca anlayacağım ısıtın diyorsunuz nasıl ısıtacagız sıcak suylamı çalkalıyacağız

    Aslı

    Yorum yazın

    Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

    Tüm yorumlar yayınlanmadan önce incelenir.

    DAHA FAZLA

    Cold Brew Nedir, Nasıl Yapılır? En Kolay Cold Brew Tarifleri!

    Cold Brew Nedir, Nasıl Yapılır? En Kolay Cold Brew Tarifleri!

    Havalar ısındıkça sıcak filtre kahveler yerini buz gibi cold brew'e bırakıyor. Bu yazıda cold brew nedir, cold brew nasıl yapılır gibi soruların cevabını bulabilirsin.

    Daha fazlasını oku
    Kahve Nedir, Nasıl Üretilir? Kahveye Dair A'dan Z'ye Her Şey!

    Kahve Nedir, Nasıl Üretilir? Kahveye Dair A'dan Z'ye Her Şey!

    Kahve hakkında yazılmış internetteki en kapsamlı Türkçe makale. Kahve tarlasından kavrumuna kadar her şeyi öğrenin.

    Daha fazlasını oku
    Anasayfa Kahveler Fırsatlar Kategoriler Hesabım