İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: Espresso, Ristretto ve Lungo Farkları: Nedir, Nasıl Yapılır?

Taze demlenmiş iki espresso shot'ı, altın krema ve zengin dokuyu yakalayarak bardaklara akarken.

Espresso, Ristretto ve Lungo Farkları: Nedir, Nasıl Yapılır?

Lungo, Ristretto ve Espresso aslında farklı birer kahve türleri değildir. Ristretto ve Lungo’yu İtalyan Espresso ailesinin birer üyesi gibi düşünebiliriz. Temel farklılık ise hazırlanışlarındadır. Yukarıda bahsettiğimiz her türün kendine has bir demleme süresi ve ortaya çıkan kahve miktarı vardır. 

Espresso, Ristretto ve Lungo Farkları - Kahve Demleme Teknikleri

Espresso Nedir?

Öncelikle bu İtalyan kahve ailesinin babası Espresso’yu hatırlayalım. Espresso, kahvenin en yoğun ve güçlü hali olarak da  bilinir. Her yerde duyduğumuz meşhur sütlü kahvelerin (latte, capuccino vb.)  temelinde espresso vardır.

♦️ Bu da ilgini çekebilir --->Espresso Bazlı Kahve Çeşitleri

Espresso kahvenin içeri%u011Fi ve sertlik derecesi görsel ve yaz%u0131 ile infografik üzerinde tarif edilmi%u015Ftir.

“Espresso” ismi: İtalyanca’da hızlı anlamına gelen “espress” ve basınç anlamına gelen “press” kelimelerinin birleşiminden meydana gelmiştir. Yaklaşık 30 saniyede suyun yüksek basınçla, ince öğütülmüş kahve ile buluşmasıyla hazırlanan espresso; adının hakkını vermektedir. 

Espresso Nasıl Yapılır?

Espresso hazırlamak için oldukça ince öğütülmüş kahve kullanılır. Espresso makinelerinde, sıcak suyun yüksek basınç altında kahve ile kısa sürede buluşmasıyla hazırlanan espressonun ortalama çekim süresi. 25-30 saniyedir.

  • 25-30 saniyede hazırlanır
  • güçlü ve yoğun tada sahip
  • 10 gr ince öğütülmüş kahve 
  • 30ml su

♦️ Detaylı bilgi için --> Espresso Nedir, Nasıl Yapılır?

Ristretto Nedir?

Ristretto, İtalyanca’da "sınırlı" anlamına gelir ve espressoya göre daha yoğun ve sert bir kahve çeşididir. Aynı miktarda kahve kullanılarak, daha az su ile daha kısa sürede demlenir. Genellikle kahvenin tadım aşamalarında denemek amacıyla tercih edilir. Günlük hayatta yoğun ve sert içiminden dolayı pek tercih edilmez. 

Bir fincan içerisinde yer alan bir shot Ristretto görseli

Ristretto Nasıl Yapılır?

Ristretto, espresso makinelerinde yapılır. Tıpkı espresso hazırlanıcakmış şekilde kahve konur fakat daha erken sürede demlenme sonlandırılır. Bu, kahvenin daha konsantre ve yoğun olmasını sağlar, demleme süresi genellikle 15-20 saniye sürer.

  • 15-20 saniyede hazırlanır
  • sert ve konsantre tada sahip
  • 10 gr ince öğütülmüş kahve
  • 15ml su

Lungo Nedir?

Lungo; İtalyanca’da "uzun" anlamına gelir. “Uzun” kısmı Lungo’nun demlenme süresini ifade eder. Yoğun espressoya nazaran daha hafif bir içime sahip olan lungo, espressodan daha uzun bir sürede, yaklaşık 45 saniyede hazırlanır. 

bir bardak içerisinde yer alan bol köpüklü bir lungo görseli

Lungo Nasıl Yapılır?

Lungo yapımında, espresso makinelerinde suyun kahve ile temas süresi uzatılır. Bu, ortaya çıkan kahve miktarının artmasına neden olur ve demleme süresi genellikle 30-45 saniye sürer.

  • 30-45 saniyede hazırlanır
  • daha yumuşak bir içime sahip 
  • 10 gr ince öğütülmüş kahve
  • 60ml su

Espresso, Ristretto ve Lungo Arasındaki Farklar Nedir?

Espresso, ristretto ve lungo arasındaki temel farklar demleme süresi ve kullanılan su miktarıdır. Espresso, orta yoğunlukta bir kahvedir. Ristretto, daha kısa sürede ve daha az su ile demlenerek daha yoğun bir tat sunar. Lungo ise daha fazla su ile daha uzun sürede demlenerek daha hafif bir tat sunar. Bu üç kahve türü, kahve tutkunlarına farklı tat deneyimleri vaat eder. 

Bizim tavsiyemiz hepsini denemeniz ve kendi favorinizi belirlemenizdir!

Yorum yazın

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.

Tüm yorumlar yayınlanmadan önce incelenir.

DAHA FAZLA

Evde Süt Nasıl Köpürtülür? Barista Seviyesi!

Evde Süt Nasıl Köpürtülür? Barista Seviyesi!

Evde süt köpürtme sanatını keşfedin! Süt köpürtme makinesinden kavanoza, mikserden blendera her türlü ekipmanla süt nasıl köpürtülür, adım adım öğrenin. Profesyonel barista tüyolarıyla süt köpürtme...

Daha fazlasını oku
Kahve Çeşitleri Nelerdir? Kısaca Bilmeniz Gerekenler

Kahve Çeşitleri Nelerdir? Kısaca Bilmeniz Gerekenler

Eğer bir kahve sever isen, sen de kendini favori kahve çeşidini ararken bulabilirsin. Unutma senin gibi kahve tutkunlarının keşfedeceği birçok kahve türü var. Bu yazımızla beraber; kahve çekirdeği ...

Daha fazlasını oku
Anasayfa Kahveler Fırsatlar Kategoriler Hesabım