Daha İyi Kahve Demlemek İçin Dikkat Etmen Gereken 9 Madde!
Filtre kahve demlemek kolay ve önemsiz bir şey olarak algılanıyor, fakat normalde çok dikkat etmediğimiz birkaç önemli şey, kahvenin lezzetini bambaşka bir boyuta taşıyabilir. Kahvenin seçimi, muhafaza edilmesi ve demlenmesiyle ilgili bu bilgileri öğrendikten ve uyguladıktan sonra, kahve içmek için sabırsızlanan birine dönüşeceksiniz!
1- Kendiniz İçin Doğru Kahve Çekirdeğini Bulun
Bu başlığı iki kısma ayırarak inceleyebiliriz. Bunlardan ilki çekirdeğin kavrulma zamanı, yani tazeliği. Kullandığınız kahve uzun süre önce kavrulmuş ve rafta beklemişse, aromasını veren çeşitli gazlar ve mineraller çoktan kaybolmuş olacağı için acı ve tatsız bir kahveyle karşılaşırsınız. Kahvenin en lezzetli olduğu zaman dilimi, kavrulduktan bir iki gün sonrasıdır ve bir aya kadar tüketmeye devam edebilirsiniz.
Markaları tek tek araştırarak nerede kavurma yaptığını ve ürünlerinin ne kadar süreyle bekletildiğini iyi öğrenin. Mümkünse Türkiye’de bulunan ve haftalık kavurma yapan bir markayı tercih edin. Bu sayede taze kahveye kolayca erişecek ve lezzetli kahveye ulaşma yolundaki en büyük engellerden birini aşmış olacaksınız. Çünkü kahve de, çoğu şeyde olduğu gibi bayatlayınca tüm özelliğini kaybediyor.
Kahve seçimiyle ilgili diğer önemli madde ise çekirdek kalitesi ve kavrulma ölçüsüdür. Seçeceğiniz kahve çekirdeğinin yöresi ve yetiştiği iklim gibi detaylı bilgi ve araştırma gerektiren özelliklerine hakim olmanıza gerek yok. Fakat şunu iyi bilmelisiniz ki, bir firma kullandığı çekirdeği yakma ölçüsünde kavuruyorsa kalitesiz bir çekirdeği vardır. Bunu koyu kavurmayla karıştırmamak lazım, çünkü koyu kavurma ve yakma birbirinden çok farklı şeyler. Yanmış çekirdek hem demlenirken, hem de öğütülürken yanık kokusundan kolayca fark edilir ve acı bir tada sahip olur. Bu gibi bir durumla karşılaşmamak için internetten kahve alırken karşınıza çıkan en ucuz ürünü almamalısınız. İyi bir fiyat-lezzet karşılaştırması yapmalı ve almayı düşündüğünüz kahvenin kullanıcı yorumlarını incelemelisiniz.
2- Kahveyi Öğütülmüş Değil Çekirdek Halinde Alın
Önceden öğütülmüş ve bayatlamış bir çekirdekle yaptığınız kahve, asla size maksimum lezzeti vermez. Daha önce hiç taze öğütülmüş çekirdek kullanmayan biri bunun asla farkına varmayabilir, fakat kahveyi en taze haliyle tükettiğinizde bugüne içtiğiniz kahveler için büyük pişmanlık duyacaksınız.
Uzun süre önce öğütülmüş bir kahve hiçbir zaman sizi memnun edecek ince tatları barındıramaz çünkü kahvenin lezzeti çekirdeğindeki yağlarda bulunur ve kahve öğütüldükten sonra bu yağlar buharlaşmaya başlar. Bu yüzden kahveyi her zaman taze tutmak ve çekirdek halinde barındırmak gerekir.
3- İyi Bir Değirmen Bulun ve Kahveyi Kendiniz Öğütün
Yukarıdaki maddede de açıkladığımız gibi, kahveyi her zaman çekirdek halinde saklamalı ve demlemeden önce kendiniz öğütmelisiniz. Bunun için iyi bir değirmene ihtiyacınız var. İnternette yüzlerde değirmen bulabilirsiniz, fakat her ay yeni bir değirmen almak veya ortalama bir değirmene hak ettiğinden fazla para vermek istemezsiniz.
10-15 lira gibi ucuz değirmenler genelde baharatlar içindir ve bir iki kere kahve öğüttükten sonra kullanılamaz hale gelir. Buna karşın binlerce liraya satılan büyük ve elektrkli değirmenler de kafeler içindir ve evde kendisi için kullanan birinin ihtiyacının çok ötesindedir. Bu yüzden manuel bir el değirmeni tercih edebilirsiniz. Hem el işçiliği gerektirdiği için farklı bir keyif yaşayabilir, hem de fahiş olmayan bir fiyata çok uzun bir süre bu ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
Sahip olduğunuz bu değirmeni kullanmak için en iyi zaman, kahveyi demlemeden hemen öncesidir. Öğütülen kahve yaklaşık 30 dk içinde aromasını kaybedip bayatlar. Bu durumla karşılaşmak istemiyorsanız, su ısınırken kahveyi öğütmeye başlamak en mantıklısı olacaktır. Ayrıca asla kullanacağınızdan fazlasını öğütmeyin, aksi takdirde değirmen almış olmanızın hiçbir anlamı kalmaz.
4- Kahveyi İyi Saklayın
Kahvenin lezzetini artırmanın ve tazeliğini korumanın en önemli noktalarından biri iyi muhafaza etmektir. Kahvenin iyi saklanması aromasını kaybetmesini önler ve demlenen kahvenin çok daha leziz olmasını sağlar.
Kahvenin korunmasıyla ilgili en yaygın hata, kahvenin buzdolabında saklanması gerektiğidir. Buzdolabında kavanozun içinde bulunan kahve, demlenmek üzere dolaptan çıkarılırken ve takrar dolaba yerleştirilirken bu git gel içinde sürekli olarak donar ve çözünür. Bu durum da kahvenin ve bulunduğu pakedin nemlenmesine sebep olur. Bunun sonucunda kahve az da olsa ıslanır ve ıslak-nemli bir ortam kahvenin bayatlamasına sebep olan en büyük etkendir. Bu yüzden lezzetli bir kahve içmek istiyorsanız kahvenizi asla buzdolabına koymayın!
Kahveyi saklamak için en uygun ortam; havayla temas etmeyen, güneş görmeyen,serin ve kuru bir yerdir. Bu sayede kahvenin tazeliğini ve aromasını uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
5- Tüm Malzemeleri Tartın
Belli bir lezzet düzeyini yakalamak ve bunu alışkanlık haline getirerek bir standarda oturtmak için kullandığınız su, kahve veya espresso bazlı bir içecek yapıyorsanız kullanacağınız diğer eklemeleri ölçmeli ve her zaman bu rakamlara bağlı kalmalısınız. Yaklaşık değerlerle, tahmini rakamlarla hiçbir zaman hedeflediğiniz lezzete ulaşamazsınız.Bunun için hassas bir tartıya ihtiyacınız yok, klasik mutfak tartılarını da kullanabilirsiniz. Sevdiğiniz aromaya göre kahve gramajını, su miktarını ayarlayın ve her seferinde aynı lezzeti yakalayın! Ayrıca french press kullanıyorsanız kronometre tutarak kahvenin her seferinde aynı ölçüde demlenmesini sağlayabilirsiniz.
6- Kullandığınız Suyun Kalitesine Dikkat Edin
Kahve demlerken en temel malzeme elbette iyi ve kaliteli bir çekirdek, fakat bir porsiyon kahvenin yaklaşık %95’ini su oluşturuyor. Bu yüzden kullandığınız suyun kaliteli olması demlediğiniz kahvenin lezzetini de doğrudan etkiliyor. Şu marka veya bu marka suyu kullanmalısınız gibi bir ayrıma girmenin pek bir manası yok, fakat asla şebeke suyu kullanmayın.
7- Ekipmanlarınızı Sık Sık Temizleyin
Kahveyi demlemek için kullandığınız ekipmanları (french press, v60, kahve potu) hiçbir zaman lekeli bırakmayın. İki demleme arasında çok kısa bir süre olsa bile her zaman ilk kullanımdan sonra bu ekipmanları temizlemelisiniz. Daha önce kullanılmış ve kahve lekeleri üzerinde kalmış bir ekipmanı kullanırsanız, önceki kahvenin tadı yeni demlenen kahveye geçer ve aromanın bozulmasına sebep olur.
8- Su Sıcaklığını İyi Ayarlayın
Kahve demlerken kullandığınız suyu kaynar kaynamaz kahve çekirdekleriyle buluşturmak kahvenin yüksek sıcaklık yüzünden yanmasına sebep olur. Bunun sonucunda kahve acılaşır ve aromasını kaybeder. Bunu önlemek için suyu kaynattıktan sonra 30 saniye kadar bekletip bu sürecin ardından kullanabilirsiniz.
9- Kahveyi Demlemeden Önce Ekipmanlarınızı Isıtın
Hangi ekipmanı kullandığınızın bir önemi yok, fakat ekipmanları kaynattığınız suyla ısıtmak çok işinize yarayacaktır. Örneğin french press kullanıyorsanız demlemeye başlamadan önce french pressi ve kahve fincanınızı kaynar suyla doldurup bir süre bekleyin. Eğer bu işlemi uygulamazsanız, yüzeyi soğuk olan bu ekipmanlar, kahveyle buluştuğunda ısı alışverişinde bulunacak ve kahvenin hızla soğumasına sebep olacaktır. Eğer cold brew kahve yapmak gibi bir amacınız yoksa, bu elbette ki istediğimiz bir şey olmaz. Eğer demleme ekipmanınızın kullanımıyla ilgili detaylı bilgiye sahip değilseniz, filtre kahve yapımına dair yazımızı inceleyerek ekipmanınızla ilgili püf noktalarını öğrenebilirsiniz!
♦️ Bu da ilgini çekebilir ----> Filtre Kahve Nasıl Yapılır?
Yorum yazın
Bu site hCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için hCaptcha Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.