Makale: Barista Nedir, Ne İş Yapar? Nasıl Barista Olunur?
Barista Nedir, Ne İş Yapar? Nasıl Barista Olunur?
Son yılların yükselen mesleği baristalığa ilgili duyanların sayısı her geçen gün artıyor. Aklında soru işaretleri bulunanlar için barista nedir ve nasıl barista olunur gibi kafa karıştıran tüm soruları bu yazıda cevapladık.
Mesleğe dair detaylı bilgiye ulaşmak ve ilk adımı atmadan önce iyi ve kötü yönlerini öğrenmek adına bu yazıyı okumanız şart. Eğer siz de bahsettiğimiz kişilerden biriyseniz, kahvenizi hazırlayın ve başlayalım.
Barista Nedir?
Kahveyle ilgili detaylı bilgiye sahip olan ve kahve türlerinde uzmanlaşan, kahve yapan ve servis eden kişiye barista denir. Barista kahve dükkanındaki siparişlerin alınmasından tezgahın düzenli tutulmasına kadar, bardaki her işten sorumludur.
Baristalıkla doğru kahvenin seçimi ve yapılışı kadar, yapılan ürünün sunumu ve hızı da çok önemlidir. Baristanın hem hızlı hareket etmesi, hem de özenli ve titiz kahveler yapabilmesi gerekir. Tüm bu özelliklere sahip baristalar hızlıca rakiplerinden sıyrılır ve kariyerinde yükselir.
Baristanın bar içerisinde kahvenin yanı sıra menüde yer alan tüm içecekleri hazırlayabilmesi önemlidir. Örneğin bir kahve dükkanında hazırlanan espresso bazlı içecekler kadar menüde yer alan çay veya farklı içecek gruplarına da hakim olması baristadan beklenir.
♦️ Bu da ilginizi çekebilir --> Espresso Nedir, Nasıl Yapılır?
Barista Ne Demek?
İtalyanca kökenli bir kelime olan barista, içecek hazırlayan ve sunan kişiye denir. Barmen ile aynı anlama sahip olsa da ülkemizde yalnızca kahve hazırlayan kişiler için kullanılır. Geniş kahve bilgisine sahip ve espresso bazlı içeceklerde ustalaşmış kişilere denir.
Nasıl Barista Olunur?
Baristalık diğer pek çok meslekten farklı olarak teorik bilgi kadar pratik tecrübe gerektiren bir iştir. Bu yüzden alınan eğitim ne kadar iyi olsa da iyi bir baristanın yanında çalışmadan meslekte ustalaşmak mümkün değildir. Çok fazla deneme ve tecrübe gerektirir.
Barista olmak için uygulayabileceğiniz ilk yöntem, herhangi bir kafede iyi bir baristanın yanında çalışmaya başlamaktır. Kahve reçetelerinin püf noktalarını öğrenerek ve bar düzenine dair konularda bilgi alarak kısa süre içerisinde iyi bir barista olabilirsiniz. Bu süreçte kahveye dair araştırmalar yaparak teorik bilginizi de geliştirmelisiniz, şu an bunun için doğru adrestesiniz.
Diğer bir yöntem ise iyi bir barista eğitimiyle mesleğe hazırlanmaktır. Birkaç gün süren barista eğitimlerinde kısa sürede reçeteleri öğrenebilir ve önemli kazanımlar elde edebilirsiniz. Ancak her meslekte olduğu gibi bu eğitimin ardından gerçek bir barista olabilmek için bir süre tecrübe kazanmanız gerekir.
Barista Eğitimi Nedir?
Uzman bir eğitmen eşliğinde teorik kahve bilgisinin paylaşıldığı ve kahve reçetelerinin uygulamalı olarak öğretildiği eğitimlere barista eğitimi denir. Birkaç gün ile bir hafta arasında süren barista eğitimlerinin sonucunda başarılı olan katılımcılara baristalık sertifikası verilir. Bu eğitim ve sertifika, baristanın iş bulmasında katkı sağlayan etkenlerden biridir.
İyi Bir Baristanın Sahip Olması Gereken Özellikler
-
Teorik Kahve Bilgisi: Baristanın doğru kahve seçimini yapması, doğru şartlarda muhafaza etmesi ve müşteri sorularına rahatlıkla yanıt verebilmesi gerekiyor. Bunların tamamı iyi bir teorik kahve bilgisiyle mümkün olur. İyi bir baristanın kahvenin üretiminden kavrumuna kadar her konuda uzmanlaşması önemlidir.
♦️ Bu da ilginizi çekebilir --> Kahve Nedir? Detaylı Rehber!
- Kahve Reçetelerine Hakimiyet: Kafelerde en çok espresso bazlı içecekler tercih edilir. Latte, americano ve diğer tüm kahve türlerini doğru reçetelerle hazırlamak müşteri memnuniyeti için çok önemlidir. Baristanın bu kahve türlerine hem teoride, hem uygulamada hakim olması şarttır.
♦️ Bu da ilginizi çekebilir --> Espresso Bazlı Kahve Türleri!
- Bar ve Ekipman Temizliği: Barista her ne kadar yetenekli ve hızlı olsa da kullandığı tezgahı temiz tutamıyorsa mesleğinde ilerlemesi mümkün değildir. Hem tezgahın görüntüsü, hem de hazırlanan kahvelerin sağlık riskini ortadan kaldırmak için temizlik çok önemlidir. İyi bir baristanın ekipmanlarını ve çalışma alanını düzenli olarak temizlemesi gerekir.
- Sunum Becerisi: Bir içeceğin lezzeti kadar görüntüsü de çok önemli. Americanonun üzerindeki krema tabakası veya lattenin üzerindeki estetik figürler herkesin ilgisini çekmeyi başarıyor. Baristanın hazırladığı kahveyi estetik bir görüntüyle sunması müşterileri memnun eder ve kendi mesleki gelişimine katkı sağlar.
♦️ Bu da ilginizi çekebilir --> Latte Art Nedir?
- İletişim Becerisi: Baristalığın en zor yanlarından biri müşterilerin ne istediğini anlamak ve müşterileri kahve konusunda doğru yönlendirmektir. Baristanın kahve konusunda en yetkin kişi olduğunu unutmayın. Çevrenizdekileri doğru bilgilendirmeli ve reçeteniz dışındaki istekleri doğru anlayabilmelisiniz. Bunun için iletişim becerisi büyük öneme sahip.
Barista Ekipmanı Nedir, Farkları Nelerdir?
Endüstriyel makinelerde kullanılan profesyonel kahve demleme ve ekipman temizleme ekipmanlarına barista ekipmanı denir. Barista ekipmanlarının çoğunluğunu portafiltre ve tamper gibi espresso makinesi ekipmanları oluşturur. Bunun yanı sıra espresso makinesi ve süt çubuğu temizliğinde kullanılan temizlik deterjanları bulunur.
Aşağıdaki bağlantıdan barista ekipmanlarını detaylıca inceleyebilir ve ihtiyacınız olanları kolayca satın alabilirsiniz!
♦️ Fırsatlara Göz Atın --> Barista Ekipmanları
Barista İle İlgili Sık Sorulan Sorular!
Kimler Barista Olabilir?
18 yaşını dolduran herkes barista olabilir. Lisans gerekliliği başvurduğunuz kuruma göre değişir. İş bulabilmeniz için kahve reçetelerini bilmeniz veya bunun kursunu almış olmanız gerekir. Bir baristanın yanında kısa süre tecrübe kazanarak kolayca barista olabilirsiniz.
Barista Hangi Kahveleri Yapar?
Barista espresso, filtre kahve ve sütlü kahveler başta olmak üzere menüde yer alan her içeceğin yapımından sorumludur. Çoğunlukla latte, cappuccino gibi espresso bazlı kahveler tercih edilir ve baristanın bu reçetelerde uzman olması beklenir.
Barista Olmak İçin Sertifika Gerekir Mi?
İstenilen sertifika ve belgeler iş başvurusu yapılan kuruma göre değişir. Kurumsal firmalar bu eğitimi kendileri verirler. Yerel kahveciler ise genellikle böyle bir şart aramaz. Özetle herhangi bir sertifika zorunluluğu yoktur fakat sertifikanızın olması bir barista olarak iş bulma şansınızı artırır.
Yorum yazın
Bu site hCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için hCaptcha Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.